Ett brett utbud av olika aktiviteter med hög kvalitet samt stor kärlek till naturen är framgångsfaktorer för Ingrid Olssons Getnö gård vid sjön Åsnen och Åsnens nationalpark.
– Naturen är som plåster för själen, som hon uttrycker det.
Ingrids pappa Lennart Olsson styrde om verksamheten från bondgård till turism när han 1986 startade Getnös Naturcamping och satsade på sportfiske. 1994 började Ingrid jobba tillsammans med sin pappa och sedan dess har gårdens utbud ökat successivt och medvetet.
I dag erbjuder gården ett 80-tal bäddar i tolv fritidsstugor och fyra sommartorp och har 150 naturcampingplatser, 20 båtar, 40 kanoter, tio havskajaker, tre fiskekajaker till uthyrning och omsätter cirka åtta miljoner kronor per år.
Ingrid är ansvarig för verksamheten men till sin hjälp har hon åtta årsanställda och ytterligare sex säsongsarbetare.
– Nu vill vi inte växa längre utan satsar enbart på att höja kvaliteten, säger hon.
Sportfisket under vår och höst är fortfarande basen i verksamheten. Sjön Åsnen är känd för sina stora gäddor och gösar och många kommer hit för att fånga sin metergädda. Getnö gård erbjuder bland annat guidade turer med gäddsafari och nattfiske på gös. En guidad tur kostar 2 800 kronor för fyra timmar.
– Då får man vara två fiskare för att få bästa guidning. Ytterligare en icke fiskande får följa med. Dessutom skickar vi med en småländsk fikakorg, maten är viktig.
Många olika aktiviteter
Besökarna kan även följa med på olika guidade turer, såsom svampexkursioner, historiska vandringar, viltspaning, storytelling, naturskola för barn, och fiskeskola. Ingrid håller själv i fiskgjusesafaris och guidade båtturer i nationalparken.
– Naturen häromkring är otroligt vacker och vi vill erbjuda många olika sorters naturupplevelser. Aktiviteterna för barn är bland annat ett sätt att lära dem hur allemansrätten fungerar och hur man ska vistas i naturen – något som de i sin tur kan lära sina föräldrar. Många av våra besökare bor i storstäder.
Merparten av gårdens besökare är utländska. Cirka 60 procent kommer från Tyskland, därefter Danmark, Holland, Schweiz, Österrike, Belgien, Polen, Litauen. Gården har sedan länge ett nära samarbete med fiskeresebyråer i dessa länder. Många av besökarna är också återkommande stamgäster.
– Vi har tyska besökare som varit här i fyra generationer, de är våra viktigaste ambassadörer.
Kritiskt under pandemin
Att utländska besökare varit helt dominerande gjorde att verksamheten höll på att krascha när pandemin slog till våren 2020 och Sveriges gränser stängdes.
– Vi tappade 83 procent av alla bokningar på två veckor. Då gällde det att försöka samla ihop oss och kavla upp ärmarna och söka de stöd vi kunde få. Vi klarade oss med näsan ovanför vattenytan tack vare omställningsstödet och att jag har en större skogsfastighet. Skogen är en resurs man får ta till i nödår, annars hade det inte gått.
En fördel var att fler svenskar hittade till Getnö gård under pandemin och i dag är andelen svenska gäster större än tidigare.
Åsnens Nationalpark som invigdes 2018 har inneburit ett lyft för Getnö gård och lockat nya gäster. Ingrid är en stolt nationalparksambassadör och har ett nära samarbete med nationalparken och marknadsför sig tillsammans med andra entreprenörer under vinjetten Visit Åsnen och föreningen Destination Åsnen.
Getnö gård har några anställda guider men Ingrid har också startat guide-poolen Åsnenguiderna.se med ett antal egna företagare.
– Jag vill ha tillgång till ett brett utbud av guider för att alltid kunna erbjuda våra gäster just det som de vill ha.
Efterlyser uthålligare elmotorer
Att bjuda hållbarhet och hög kvalitet är ett mantra för Ingrid. Hon har skaffat ett par elmotorer till sina båtar, både för att gästerna efterfrågar det och för att hon vill minska gårdens fotavtryck i miljön. Problemet är dock att elmotorernas batterier inte klarar en hel fisketur och gästerna tvingas ibland att ro hem sista biten.
– Jag söker därför efter lösningar som gör att batterierna räcker längre och någon som kan hjälpa oss med det. Jag skulle vilja ha någon form av laddstation i båthamnen men också någon bra teknik med solceller i båten som laddar batteriet även när man är ute på sjön.
Intresset för kvalitet och hållbarhet innebär också att Ingrid oroas över miljömyndigheternas besparingar som innebär att det tvingas dra ned på skötseln och tillsynen i Nationalparken. Hon och några andra privata aktörer runt sjön har därför lyckats få till ett avtal med Länsstyrelsen i Kronobergs län om att hjälpa till med tillsynen i nationalparken. Ingrid sitter även med i Åsnens fvof styrelse sedan flera år.
– I samband med att vi utför fisketillsyn på fiskevårdsområdesföreningens vatten gör vi även tillsyn i Nationalparken. Ett samarbete som fungerat bra som jag är väldigt stolt över.
Vilka tycker hon själv då är de främsta framgångsfaktorerna för Getnö gård?
– Jag skulle säga vår kärlek till naturen och vårt värdskap. Vi är ett bra team och kan erbjuda gästerna fina naturupplevelser med bra kvalitet, men även att vi vårdar våra stamgäster – de utgör drygt en fjärdedel av alla våra besökare.
Vilket tips vill du ge till någon som funderar på att starta gårdsbaserad fisketurism?
– Till att börja med att fisket är bra och hållbart och att man har en tydlig vision vad man vill göra och tänker igenom att kalkylen håller. Sedan krävs det ett jäkla engagemang och en massa arbete. Det är viktigt att man tycker att det är roligt, då kommer kreativiteten och nya utvecklingsidéer. Dessutom måste man omge sig med kloka rådgivare från olika branscher som man kan bolla idéer med. Då kan det bli bra, säger Ingrid som nu förbereder gårdens nya aktiviteter till nästa år. Allt från medeltida event till småländska julbord med teaterspel.
Mer om Åsnen
Åsnen i Alvesta, Tingsryds och Växjö kommuner ingår i Mörrumsåns huvudavrinningsområde. Sjön har en yta på 155 kvadratkilometer, är cirka 16 meter på sitt djupaste ställe och har ett medeldjup på endast tre-fem meter. Sjön består av flera större och mindre fjärdar och vikar och har cirka tusen öar och skär.
Åsnens nationalpark som ligger mitt i sjön är 19 kvadratkilometer stor och utgörs till 75 procent av vatten