Fråga: Vi har sett att regeringen föreslagit lättnader i strandskyddslagstiftningen från i sommar. Vad kan det innebära för oss som har fiskerätt och mark vid vatten? /Förväntansfull.
Svar: Hej, det är riktigt, Sveriges riksdag beslutar snart i frågan och från 1 juli 2025 gäller den nya lagen. Förslagen är bra steg i rätt riktning, här berörs några av dem;
* Jord- och skogsbruk, fiske och rennäring är i dag undantagna från strandskyddet. Nu läggs även vattenbruk, exempelvis fisk- eller musselodling, till dessa undantag så i den mån en fiskevattenägare bedriver (eller vill bedriva) sådan verksamhet så är detta en förenkling.
* Strandskyddet tas bort från vattensamlingar mindre än 1 hektar samt vattendrag smalare än två meter. Det innnebär att strandskyddet inte längre gäller runt dessa, exempelvis vid bygge av ramp, brygga eller byggnad.
* Strandskyddet tas bort från anlagda vatten som skapats efter 1975. De kan såklart vara betydligt större än 1 hektar och för dem är det då året de byggdes som avgör om strandskyddsreglerna gäller eller ej.
* Nya dispensmöjligheter från strandskyddet införs för förvärvsverksamhet med begränsad påverkan på strandskyddets syften i områden med låg bebyggelsegrad och lågt bebyggelsetryck. Det är dock svårt att uttala sig om vad denna dispens innebär, då den ej prövats i verkligheten.
Genom att fånga in kväve och fosfor har alla vattensamlingar en renande effekt. De är dessutom mycket värdefulla för biologisk mångfald och beredskap. Med ökande extremväder behöver jord- och skogsbruket fler vattensamlingar för bevattning av grödor, men även för att släcka skogsbränder.
Vattenrening, biologisk mångfald och ökad beredskap är värdefulla samhällsnyttor som alltså är kopplade till små vattensamlingar. Dagens strandskydd hindrar denna utveckling eftersom alla anlagda vattensamlingar får strandskydd per automatik.
Det innebär i praktiken att den som gynnar den biologiska mångfalden, renar vatten och stärker beredskapen med en vattensamling beläggs med 100 meter byggförbud runt om vattnet. En sådan lag utvecklar inte miljö- och beredskapsvärden. Jag är övertygad om att fler små vatten kommer skapas när det inte längre blir strandskydd runt dem.
I dag är strandskyddet lika hårt i glesbygd som i centrala Stockholm. En sådan lagstiftning är inte rimlig och för de areella näringarna är den kontraproduktiv eftersom den minskar den markareal som kan användas för att utveckla exempelvis fisketurism, boende och energiproduktion.
Om en lagstiftning ska förbli respekterad över tid behöver den justeras så den följer med i sin samtid. Att ta bort strandskydd från vattendrag smalare än 2 meter är ett bra exempel på det. Enligt SLU finns det över 50 000 mil vattendrag i Sverige. Det motsvarar mer än tolv varv runt jordklotet. 100 meter strandskydd på båda sidor av alla dessa vattendrag upptar en fjärdedel av hela Sveriges landareal. Det är inte rimligt och det hämmar investeringar i boende, fisketurism och företagsutveckling.
Sammantaget är detta bra förslag som minskar regelkrångel vilket är positivt för alla företagare. Regeringen betonar att detta är ett ”första steg”, det andra steget ska enligt regeringen ha bäring på att öka kommunernas bestämmande kring strandskyddet. Det skulle öka möjligheten till differentiering, vilket linjerar med LRF:s huvudsynpunkt om strandskyddet – att det måste bli enklare att genomföra åtgärder nära vatten på landsbygden än i stan.
Björn Galant, näringspolitisk expert på LRF