Nu ska alla vandringshinder bort i Stångån som är ett biflöde till Ljungan utanför Sundsvall. Ån har varit stängd för fiskvandring i hundratals år. Redan under sommaren började utrivningen av tre kraftverksdammar och ytterligare två dammar. Om några år får havsöring, ål och nejonöga tillgång till en mängd nya lekplatser.
Nu när regeringen skjutit fram omprövningen av vattenkraftens miljövillkor i Ljungan får Nedre Ljungans fiskevårdsområde trösta sig med att processen går framåt i biflödet Stångån, tack vare att fyra parter gjort en frivillig överenskommelse om utrivning. Stångån rinner cirka tre mil från sjön Torringen till mynningen i Ljungan.
Sportfiskarna tog för två år sedan över Ovansjö kraftverk från Hushållningssällskapet med ambitionen att avveckla det. De två övriga kraftverken, Torrsjö och Skärsätt ägs av Torrsjö kraft. I vintras gav Mark- och miljödomstolen i Östersund tillstånd till att riva ut de tre kraftverken samt fem dammar. Elproduktionen i de aktuella anläggningarna har varit liten.
Första gången på hundratals år
Utrivningarna har påbörjats under sommaren och beräknas vara klara under hösten. Kenneth Ottosson, fiskevårdskonsult och styrelseledamot i Nedre Ljungans fiskevårdsområdesförening som förvaltar Nedre Ljungans sportfiske från Viforsens kraftverk till mynningen i havet, följer arbetet på nära håll.
– När alla utrivningar är klara blir hela Stångån tillgänglig för i första hand havsöringen med en rad nya lekplatser. Men även andra arter som ål, gädda och abborre kommer att kunna vandra upp och ned i systemet. Det har inte varit möjligt på flera hundra år. När det är klart kommer vi även göra biotopvårdande åtgärder som lek- och uppväxtplatser för öringen, säger han.
I samband med att Torrsjö kraftverk rivs ut kommer även regleringsdammen vid sjön Torringen att tas bort.
Två dammar kvar att lösa
Sundsvalls kommun äger de fyra nedersta dammarna i Stångån varav två alltså rivs ut i år. Ambitionen är att avveckla de två övriga dammarna så snart som möjligt men man vet i dagsläget inte hur. Sven-Åke Westman är projektledare på Sundsvalls kommun:
– Vi behöver bland annat komma överens med en markägare och lösa in en del av marken. Dessutom innehåller en av dammarna en avloppsledning och en sjövärmeanläggning som vi måste ta hänsyn till. Vi har i nuläget inga tekniska lösningar för dessa två dammar, och ingen finansiering heller….
– Vi ska titta närmare på detta i höst för att förhoppningsvis kunna gå in med en ansökan om utrivning sommaren 2025. Vi har ju underhållsansvar och vill inte stå med ansvaret för en damm som måste skötas, säger Sven-Åke Westman.
Köper fallrättigheterna
Joel Norlin är biträdande generalsekreterare för Sportfiskarna och väldigt nöjd med utfallet av samarbetet.
– Tack vare att alla parter ville samma sak har vi kunnat genomföra detta trots att miljöprövningen pausats i övriga Ljungan. Det känns väldigt bra att få ta ett helhetsgrepp och skapa fria fiskvägar i hela Stångåns avrinningsområde. Det är inte så vanligt att lyckas med det.
Sportfiskarna och fiskevårdsområdesföreningen har under sommaren kartlagt hela avrinningsområdet för att avgöra vilka ytterligare åtgärder som behöver utföras framöver.
– Vi kommer också att köpa in fallrättigheterna nedanför Torrsjö kraftverk för att säkra att det inte byggs nya dammar här i framtiden. Det finansieras av Naturskyddsföreningens Bra Miljövalfond och den internationella stiftelsen Open Rivers Programme, säger Joel Norlin.
Läs mer: Svaga bestånd av både lax och öring