Finjasjöns fiskevårdsförening i Hässleholms kommun i Skåne har beslutat att förbjuda fiske med livegivare i Finjasjön. Användning av livegivare anses orsaka för stora skador på sjöns större fiskar. Flera andra föreningar är på väg att följa efter
Livegivare är en avancerad ekolodsgivare. Med en livegivare kan fiskaren se högupplösta bilder av fiskar och hur de reagerar på betet i realtid. Livegivare används bland annat för att upptäcka de största fiskarna och följa dessa tills de hugger.
Mats Bengtsson är ordförande i Finjasjöns fiskevårdsförening och yrkesfiskare:
– Vi har märkt att fisket med livegivare har blivit populärt och det är ju ett väldigt effektivt sätt att sortera ut de största individerna. Jag fiskar en hel del med bottengarn och kan se att en del av de största gösarna faller i kondition. När en fisk blir upptagen flera gånger tappar den sitt hull och blir allmänt nedsatt. Vi vet förstås inte säkert vad det beror på. Men vi har även hittat en hel del död fisk i somras, varav några tiokilosgösar, berättar han.
Sämre fiske
Föreningen har även hört från andra sjöar i närområdet att fisket blivit sämre och att man där också tror att det har med livegivarfisket att göra och överväger förbud.
– Vi har aldrig tidigare sålt fiskekort som i fjol. Det sprider sig att vi har stor gös och när det verkar sönderfiskat i andra sjöar kommer livegivarfiskarena hit.
Föreningens styrelse tog därför i höstas ett enhälligt beslut att förbjuda fiske med livegivare. Förbudet gäller sedan årsskiftet.
– Det är förstås inte roligt med förbud men det känns nödvändigt om man vill slå vakt om sjöns framtid. De största individerna är ju jätteviktiga för sjöns ekosystem. De äter mycket braxen och mört där båda bestånden behöver minska rejält. Och de är väldigt viktiga i föryngringen.
Infört kontrollavgift
Finjasjöns fiskevårdsförening arrenderar fisket av Finjasjöns fiskevårdsområdesförening.
Sedan årsskiftet har fiskevårdsföreningen efter delegering från fiskevårdsområdesföreningen infört kontrollavgift vid överträdelser av föreningens regler. Detta efter att man haft problem med regelöverträdelser.
– Vi har haft stora problem med en tjuvfiskeliga. De var medlemmar i föreningen och har bland annat fiskat med alldeles för många nät och tagit fisk över godkända maximimåttet 70 centimeter. Vi har också fått våra bottengarn vittjade.
– Vi har kommit på dem ett par gånger men inte kunnat göra mer än att ta fångsten. Vid ett tillfälle omhändertog vi mellan 100 och 150 kilo gös efter att de hade haft hundratals meter nät ute. Sist vi tog fast dem blev de dessutom hotfulla, det var riktigt obehagligt.
De misstänkta tjuvfiskarna är nu uteslutna ur föreningen.
Den nya kontrollavgiften är på 1 500 kronor per förseelse.
Finjasjön
Finhasjön i Hässleholms kommun ingår i Helge ås huvudavrinningsområde. Största djup är 13,2 meter med ett medeldjup på 3 meter och sjön har en yta på 10,5 kvadratkilometer.
Sjön förvaltas av Finjasjöns fiskevårdsförening som är medlem hos Sveriges Fiskevattenägareförbund. De vanligaste fiskarterna i Finjasjön är; abborre, gädda, gös, sutare, braxen, sarv, mört och björkna.