Storsjöns fvof i Sandviken är en förebild inom fiskevården. Med provfisken, fångstrapporter från frekventa fiskare, permanenta fredningsområden och nya lek- och uppväxtplatser ser man till att bestånden är hållbara trots hårt fisketryck. Föreningen har dessutom en fiskevårdare anställd på halvtid. Storsjöns fvof är ny medlem hos Fiskevattenägarna.
Thomas Larsson binder ihop granar fem och fem, kopplar ihop dem med en gatsten i betong på drygt 15 kg och sänker så sakteliga ned dem i vaken som man sågat upp dagen innan.
Vi befinner oss på fjärden Körnika i Storsjön. Thomas Larsson är anställd fiskevårdare i föreningen sedan ett år. Han efterträdde tidigare fiskevårdaren Lars Ljunggren som numera jobbar på Sportfiskarna. Med på sjön är också styrelseledamoten och föreningens informationsansvarige Tomas Andersson.
På den här platsen sänks 30 granar ned till botten på cirka fyra meters djup. Ambitionen är att få ut sammanlagt ett 40-tal risvasar i hela sjön, motsvarande nästan 1 500 granar. Granarna har skänkts av julgransförsäljare i trakten. Endast rödgran används eftersom kungsgranar riskerar att innehålla PFAS.
– Risvasarna ska i första hand inte fungera som lekplats utan blir ett gömsle för lite större bestesfisk. Dessutom lockar de till sig större fisk och gör det lättare för våra besökare att veta var de ska fiska, säger Thomas Larsson.
Provfisket år 2023 visar att bestånden av de flesta arter är fortsatt stabila trots att fiskekortsförsäljningen nästan fördubblats de senaste tio åren. Dock har återväxten av abborre och nors minskat de senaste och förhoppningen är att risvasarna ska bidra till att vända trenden.
Som anställd fiskevårdare ansvarar Thomas för det mesta från administration till fisketillsyn. Han håller också kontakt med den referensgrupp med 18 personer som fiskar mycket och som regelbundet journalför och rapporterar sin fångst.
– Det är ett väldigt bra komplement till våra provfisken. Dessutom räknar och väger vi all fisk som fångas i samband med fisketävlingar.
Anställd fiskevårdare
Storsjön är känd för att hålla stor gös och återväxten är cirka en miljon yngel per år. För att skydda gösen har föreningen inrättat två permanenta fredningsområden samt tre tillfälliga under leken.
– Våra permanenta fredningsområden omfattar även djupare områden där större fiskar slipper att känna sig jagade. Fredningsområdena är utmärkta med många och stora bojar för att ingen ska kunna missa dem, säger Thomas. Dessutom har vi minskat nätfisket radikalt, enbart fiskerättsägare får lägga nät två veckoslut på våren och åtta på hösten.
Fisketävlingar är tillåtna men med begränsningar. Till att börja med krävs godkännande från styrelsen.
– Dessutom tillåter vi bara två tävlingar per år, en per fjärd. Och aldrig i anslutning till lek. Vi ser också till att fångst från pimpeltävlingar återvinns, som betesfisk eller mat åt örnarna.
Däremot har man föreningen hittills inte tagit ställning till användningen av livegivare.
– Livegivare gör ingen skada i en grund sjö som vår. Men vi haft diskussioner om att eventuellt förbjuda användningen under de varmaste sommarmånaderna.
Livegivare eller inte?
Fiskevårdsområdesföreningen har också öppnat upp en igenväxt vik där gädda och abborre ska kunna leka i fred. Det finns också planer på att öppna upp en kanal in till närbelägna Körsjön som skulle bli ytterligare ett bra lekområde.
Föreningen håller också koll på hot från luften. I fjol var en stor flock skarvar på väg att etablera sig i sjön.
– Vi begärde och fick snabbt beslut på att bedriva skyddsjakt på 50 individer. Men vi lyckades skrämma i väg dem och behövde aldrig skjuta någon. Nu går vi in med en ny skyddsjaktansökan för säkerhets skull.

Egen kanal på Youtube
Föreningen är mån om att öka intresset för fiske och underlätta för besökare att få fisk. Men också att se till att den fisk som fångas och ska släppas tillbaka hanteras rätt. Sedan i höstas har man därför startat en egen kanal på Youtube där man både ger fisketips och tips på hur fisken ska hanteras.
Föreningens informationsansvarige Tomas Andersson håller i produktionen:
– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt. Vi får mycket positiva kommentarer på våra filmer. Vårt mål är att förvalta sjön genom att bara ta ut räntan så att kapitalet finns kvar. Och att kvaliteten på kapitalet blir ännu bättre, säger han.
Storsjöns fvof planerar också i samarbete med Sportfiskarna och Sandvikens kommun att i anslutning till sjön inrätta en naturstig med information om sjön för att öka intresse och kunskap hos skolungdomar. Dessutom byggs en ny större brygga som gör fisket mer tillgängligt. Dessutom planeras för fler iläggningsramper för båtar utifrån.
Fiskekort för nästan miljonen
Johan Rune är föreningens ordförande sedan flera år. Han anser att mycket av framgångarna är tack vare att det råder en stor öppenhet och vilja från styrelsens ledamöter att utveckla och förändra.
– Nya inspel bemöts positivt och ingen säger: sådär har vi aldrig gjort förr!
Försäljningen av fiskekort har under Johans tid i det närmaste fördubblats. I dag säljs fiskekort för cirka 950 000 kronor per år.
– Vår goda ekonomi gör ju att vi har råd att ha en fiskevårdare anställd på halvtid. Och det är väl värda pengar, särskilt för en så här stor sjö. Föreningen har från i år 18 fisketillsynspersoner.
Ny medlem
Storsjöns fvof är sedan årsskiftet nybliven medlem i Sveriges Fiskevattenägareförbund.
– Vi såg över försäkringsskyddet för våra medarbetare och ledamöter och insåg att Fiskevattenägares medlemserbjudande är väldigt bra. Vi var tidigare anslutna till en annan organisation men tror att vi får bättre stöd hos er, säger Johan Rune.
Fiskevårdsområdesföreningen har cirka 120 medlemmar, med Billerud Korsnäs, Sandvikens kommun och Högbo bruk som de största. För fem år sedan tog man beslut att dela ut pengar och istället öka satsningen på fiskevård.
– Ambitionen är också att inom några år kunna öppna upp för kräftfiske igen. Flodkräftorna försvann för länge sedan men de signalkräftor som planterades in för 20 år sedan har förökat och spritt sig. Framför allt i sjöns östra del är bestånden snart fiskbara, säger Johan Rune.
Stor och grund sjö
Storsjön är cirka 7 500 hektar, har ett medeldjup på fyra–fem meter och ett högsta djup på fjorton meter. Sjön avvattnas av Gavleån och hyser 17 olika fiskarter. Sjön är mest känd för sitt goda bestånd av stor gös och gädda.
Föreningen har fångstbegränsning med två gösar och två gäddor per person och dag. För gösen gäller minimimått på 45 cm och maximimått på 65 cm. För gädda gäller maximimått på 75 cm.
Läs också: Storsjöns fvof prisas för sitt arbete