SLU avvecklar nu sin utsättning av lax och havsöring i Dalälven. Flera aktörer har tidigare kritiserat HaV för att inte ge fortsatt stöd till verksamheten. Nu svarar generaldirektör Anna Ledin på kritiken. Samtidigt hoppas Älvkarleby kommun på en lösning.
Nyligen avslog Havs- och vattenmyndigheten, HaV, SLU:s ansökan om stöd för att kunna fortsätta sina utsättningar och sin forskning på stationen i Älvkarleby.
– HaV kan inte utifrån de medel vi har fortsätta att betala för utsättning av smolt. Vi har inget ansvar för att göra det, och det är inte det vi ska använda våra pengar till, säger Anna Ledin, generaldirektör på HaV.
”Inte vårt uppdrag sätta ut fisk”
Hon ser att det kan bli konsekvenser av den minskade utsättningen men menar att myndigheten inte kan göra något åt det just nu.
– Jag kan bara beklaga det, men som statlig myndighet kan vi bara göra det som vi har i uppdrag att göra. Och vi får helt enkelt inte använda skattebetalarnas medel till att sätta ut smolt. Men konsekvenserna är ju självklart att vi kommer att få en påverkan på fiskbestånden, säger hon.
Anna Ledin välkomnar därför vattendomarna för Dalälven som ska omprövas med trolig start i februari nästa år.
– Vad en omprövning kommer att visa här vet jag inte. Den kan visa att man ska sätta ut mer smolt eller den kan visa att man ska bygga så att vi får laxtrappor och möjligheter för att både öring och lax ska kunna ta sig förbi kraftverken, säger hon.
Kan bli fiskeförbud
HaV har redan tidigare bedömt att utsättningarna som skett i SLU:s regi är frivilliga och inte kopplade till domarna. Något ekonomiskt stöd kan man inte ge, utan myndigheten bedömer att det enda man kan göra är att reglera fisket om så krävs.
– Om bestånden verkligen sjunker dramatiskt är det enda verktyg vi har att förbjuda fiske. Och det är ingenting som någon av oss önskar. Vi vet ju att besöksnäringen kopplad till det här fisket är viktig för Älvkarleby och säkert för andra kommuner längs med Dalälven också. Så det är klart att det här påverkar turistnäringen. Vi är fullt medvetna om det. Men jag får inte göra någonting som vi inte har uppdrag att göra, även om vi är bekymrade, säger Anna Ledin.
”Kommunen kanske vill sätta ut fisk”
Anna Ledin lyfter i stället tanken att när HaV inte kan finansiera utsättningen kan det finnas andra aktörer som har intresse av frågan.
– Det finns ju inget som hindrar kommunerna att sätta ut fisk, till exempel. Det är en möjlighet om det här är viktigt för turistnäringen, för fritidsfisket, för rekreationen och helt enkelt för att det ska vara attraktivt att både bo och besöka de här kommunerna, säger hon.
”Inte kommunalt ansvar”
För Älvkarleby kommun är frågan om de minskade utsättningarna och vad som händer med beståndet av största vikt – på flera plan.
– Fiskefrågan är gigantisk för oss. Den handlar om ekonomi, det sociala och även det ekologiska, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Jakobsson (S).
Däremot ser hon inte att utsättningarna är ett kommunalt ansvar.
– Någonstans är det här ett statligt ansvar, och att ta kommunala skattepengar till det känns inte rätt.
”Kraftbolagen borde göra mer”
I stället menar kommunen att kraftverken borde göra mer och hänvisar till tidigare vattendomar.
– Älvkarleby kommun driver inga vattenkraftverk i Dalälven. Det är inte vi som har orsakat skadan och därmed har ett ansvar för att åtgärda den, utan det är vattenkraftbolagen som ska göra det, säger Mattias Nygren (KD).
Han menar vidare att det behöver bli en naturlig reproduktion av fisk i älven.
– Men i väntan på att vi har fått en miljöprövning och fått vandringsvägar där fisken kan både vandra upp och vandra ner utan att gå genom turbinerna så måste vi ju fortsätta med utsättningen. Att sluta med den fem i tolv, nu när miljöprövningen står inför dörren, det är så dumt, säger han.
Hoppas på landsbygdsministern
Frågan är inte bara en kommunal angelägenhet utan har också varit uppe på riksdagsnivå. Älvkarleby kommun hoppas nu på en fortsatt dialog med bland annat landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att finna en lösning.
Text: Johanna Lundeberg
Läs även: Oro för minskat bestånd av lax och havsöring i Dalälven