Behovet av kompletteringar har varit stort bland de första ansökningarna om omprövning av vattenkraftens miljövillkor konstaterar Göran Stenman, rådman vid Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.
– Lagstiftningen är inte helt lätt att ta till sig och det märks på alla inblandade. Många behöver komplettera sin ansökan både en och två gånger, säger han.
Tingsrätten har hittills fått in 55 NAP-mål varav 15 har avgjorts. Göran Stenman har inte märkt av någon minskad arbetsbelastning på grund av den ettåriga pausen.
– Vi blev ju kraftigt förstärkta inför den nationella planen men har haft fullt upp att göra ändå, vi handlägger ju andra mål också.
Det har visat sig ganska vanligt att verksamhetsutövarna ifrågasätter vattenmyndigheternas miljökvalitetsnormer enligt miljöbalkens kapitel 22 paragraf 13. Domstolen ska då först göra en egen bedömning av om man anser att det ligger något i det och i så fall skicka frågan vidare till berörd vattenmyndighet med eget yttrande.
– Vi har skickat vidare en gång men i övrigt har vi själva bedömt att det inte funnits skäl att ändra.
Helhetsgrepp på prövningsgruppen
Såväl lagstiftarens som länsstyrelsernas önskemål är att hela prövningsgruppen ska handläggas på en och samma avdelning för att ha en helhetssyn i prövningen. Åtgärder som vidtas vid ett kraftverk påverkar även de andra verksamheterna i gruppen.
– Vi försöker tillmötesgå det i första hand men i vissa vattendrag är det så många kraftverk att det hänt att vi tvingats dela upp det.
Målsättningen är också att samla samtliga verksamhetsutövare i en prövningsgrupp för en muntlig förhandlingsturné på samma gång för att effektivisera arbetet.
– Tyvärr har det inte fungerat så bra eftersom vissa har flera kompletteringsbehov och handläggningen då drar ut på tiden.
Inga stora ändringar
Göran Stenman är inte särskilt oroad över att de författningsändringar som regeringen nu bereder innebär att det blir orättvist för de verksamhetsutövare vars mål redan avgjorts.
– Jag kan inte tänka mig att det blir stora förändringar. Handlingsutrymmet för regeringen att göra ändringar är inte jättestort, Sverige är ju skyldigt att följa EU-rätten.