Långå fiskevårdsområdesförening provar nu tillsammans med övriga delägare ett helt nytt grepp för att säkra överlevnaden för den unika Grundsjörödingen i Grundsjömagasinet i västra Härjedalen. Genom att bygga en damm i dammen skapas en sjö i sjön som ska hindra att fiskens rom frystorkas till döds när magasinet tappas på vatten vintertid.
Att fisket i Långå varit en skyddsvärd naturresurs finns dokumenterat sedan mer än 300 år.
Inom fiskevårdsområdet finns alla de fyra ädla – röding, öring, harr och sik.
Sedan 20 år driver Långå fvof Grundsjöprojektet tillsammans med Fortum, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun samt Särvsjöns bysamfällighet för att bevara den unika Grundsjörödingen som är släkt med Vätternrödingen.
– Fem intressenter i unikt samarbete trots olika ansvar och skilda verksamheter i samhället. Kraftföretaget, staten, kommunen och fiskevattenägaren. Energi, biologisk mångfald, turistnäring och sportfiske, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå fvof och hjärnan bakom projektet.
Det sker bland annat genom att reduceringsfiska sik som i yngelstadiet konkurrerar om födan med rödingen och genom att ta hand om och befrukta rödingrom och placera ut den på platser där den inte riskerar att förstöras. Det fungerar bra men är inte tillräckligt.
Damm i dammen
Därför har Grundsjöprojektets delägare beslutat att genomföra ett pilotprojekt att bygga en damm i dammen och på så sätt skapa en sjö i sjön som inte fryser – Ecosjön.
– Problemet i dag är att när magasinet vintertid tappas på vatten för kraftproduktion lägger sig isen på botten och frystorkar den lagda rommen. Genom att bygga en damm i dammen där vattnet inte fryser får rommen ligga kvar och kläckas och dammen bidrar även till ökad näringsproduktion. Vad vi vet är detta förstå gången något liknande görs, säger Helge Jonsson.
Dammen byggs i södra delen av magasinet med jordmassor från platsen och beräknas bli åtta till tio hektar stor. Investeringen går på cirka tolv miljoner kronor och sedan görs uppföljning i fem år i samarbete med SLU.
– Det finns en väldig massa dammar av olika karaktär i världen så vi tror att det finns ett bredare intresse för denna satsning. Därför kommer vi att söka fler medfinansiärer, säger Helge Jonsson som hoppas och räknar med att dammen ska vara på plats till nästa år.
Stora investeringar
Långå fvof har överlag en aktiv och strategisk fiskevårdande verksamhet. Bara de senaste tio åren har man investerat närmare nio miljoner kronor för att minska de negativa effekterna av vattenregleringen och återställa efter flottledsrensningarna i Långa-Ljusnans strömförande sträckor.
– Vi har bildat naturliga förhållanden i ett nytt format men med naturens förtecken. Investeringarna har huvudsakligen finansierats med statliga och EU-bidrag samt bygdemedel från kraftindustrin. Men vi har själva gått in med drygt en miljon kronor plus oavlönat arbete motsvarande kanske 1,5 miljon, berättar Helge Jonsson.
Tre fokusområden
Att utveckla verksamheten är en ständig punkt på styrelsemötena. Föreningen har en övergripande strategi med tre fokusområden – bevara, vårda och använda.
– Bevarandet handlar både om fisken som biologisk resurs och om biotoperna där vi fått miljöer som påminner om de ursprungliga men i mindre format eftersom det är reglerade vatten.
Vårdandet omfattar allt från regelverk, uttag och tillsyn till uppföljning och skötsel. Föreningen har 18 tillsynspersoner och ett 50-tal rastplatser och vindskydd.
– Att använda handlar om att göra fiskevattnet tillgängligt. Vår ambition är att öka fiskarens tid då hon eller han har kroken i vattnet. Just den stunden är så värdefull att tiden ska användas så effektivt som möjligt. På vår hemsida har vi därför tips och råd och checklistor hur man förbereder sig på bästa sätt och har också utvecklat en miljöpolicy.
Prioritera säkerheten
En prioriterad fråga är också säkerheten där föreningen det senaste året tagit olika initiativ. Deras vatten har tidigare drabbats av två drunkningsolyckor. Därför har man vänt sig till Livräddningssällskapet, Sveriges kommuner och regioner samt Sportfiskarna för att få hjälp att ordna utbildningar kring hur man minskar riskerna för olyckor.
Långå fvof säljer varje år fiskekort för cirka 400 000 kronor och allt återinvesteras genom fiskevård och service.
Vad är du mest stolt över i föreningen?
– Ja, det är ju ägarnas ansvarsfulla uppfattning om fisken som skyddsvärd och användbar resurs. Och förstås det stora frivilliga arbetet som medlemmarna lägger ned. Vi har ett femtital personer som är engagerade i större eller mindre omfattning. Det är en gammal tradition i byn att man hjälps åt.
Långåfiskets miljöpolicy
Använd kollektivtrafik och hyrbil för att ta dig hit
utnyttja samåkning i första hand på plats
undvik att köra längre än nödvändigt. Karta råd och skyltar hjälper dig att hitta rätt direkt
läs på om vattnen på hemsidan för att bättre planera fisketuren
använd packlistorna för att komma ihåg och slippa extraturer
gör inköpen på plats i stället för att frakta långt
inget skräp lämnas kvar. Tag även med skräp som andra lämnat efter sig
ha mycket stor försiktighet med eld, respektera att eldningsförbud gäller all eldning
visa respekt för och hänsyn till andra fiskare i området.